Кайл Конугтън

Да изразим частица от времето

Въпреки че е носител на три звезди “Мишлен”, главен готвач Кайл Конугтън е много земен. Той обича да отглежда растения, възприема готвенето като израз на грижа за другите и е безкрайно заинтригуван от японската кухня. За него, да разкриете най-доброто от себе си означава никога да не лежите на стари лаври.

“Животът е твърде кратък, за да бъдем в зона на комфорт. Трябва да предизвикате себе си”.

-Кайл Конугтън, главен готвач и носител на 3 звезди “Мишлен”

Ферма SingleThread

Като главен готвач и собственик на SingleThread Farm, Restaurant and Inn в окръг Сонома, Калифорния, Кайл е отдаден на идеята да се грижи за продуктите от отглеждането до поднасянето им. Във фермата си, която обхваща 5 акра, той всеки ден подготвя зеленчуци, които поднася на гостите си като израз на частица от времето и връзка с момента тук и сега, осъществявана чрез кухнята.

Калифорния се среща с Япония

“Използвам клечките като единствен инструмент в ръката си, защото харесвам естествения ритъм и начина, по който се сливат с ръката ми. Обичам да поддържам палитрата си от инструменти донякъде ограничена и да избирам неща специално за техния вид елегантна функционалност.”
 

Любовта му към японската култура се заражда, когато Кайл е на 9 години и баща му често пътува по работа до далечния остров отвъд Тихия океан. Двамата – баща и син – често се хранят в японски ресторанти в Лос Анджелис и дори пътуват заедно до Япония, за да се насладят на тамошната култура и храна. Подтикнат от тези преживявания, Кайл започва кариерата си в японски ресторанти, учи в една от водещите кулинарни школи в Япония и работи като начинаещ готвач там, преди в крайна сметка да се премести в Хокайдо.

Главен готвач среща човек на изкуството

Кайл и Азума сан

Тясната връзка на Кайл с природата и японската култура са само две от причините, поради които той и творецът от Япония, работещ с цветя Азума Макото веднага си пасват. “Работата с други творци и хора на изкуството е изключително вдъхновяваща за нас главните готвачи” твърди Кайл. “Има толкова много паралели между това, което прави Азума-сан и света на цветята, и това, което правим с храната”.

 

Ненатрапчива елегантност – работа с комбинираната фурна за готвене на пара

Вдъхновени от комбинираната фурна за готвене на пара, те използват прости съставки и ги издигат до нещо необикновено. Кайл създаде богата колекция от съставки, истинска палитра от зеленчуци, комбинирана с простотата на перфектно приготвено парче риба – нищо прекалено, нищо излишно.

 

Научете повече за комбинираната фурна за готвене на пара

Сос, приготвен с меко тофу, авокадо и няколко зелени подправки, се превърна в основа и текстура за обединяване на рибата и различните зеленчуци. Той насочва вниманието си върху прецизното готвене на всяка една съставка, грижейки се различните вкусове да се обединяват помежду си в хармония и баланс.

 

“Всички търсим онова велико творческо прозрение, какво е това ново нещо? Какво е това нещо, което можем да създадем и което никой друг не е виждал досега?”

Да уловиш момента – работа с индукционния готварски плот

“Това, което за мен бе невероятно при готварския плот, бе възможността да управлявам толкова различни неща едновременно. Досега тази технология не ни позволяваше да се движим с елегантността и ритъма, които са ни необходими в готвенето.” Резултатът е снимка на днешния ден, най-доброто, което се предлага за сезона, представено в множество малки съдове, всеки от които отдава внимание на всеки един от различните вкусове. Всеки елемент е перфектно сготвен и изящно представен.

Ваш ред ли е?

Готови, приготви се, готвим!