• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Напитки
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
    • Кулинарни тенденции
    • Рецепти
    • Напитки
    • Преживявания в кухнята
    • За контакт
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Вино на сезона

Sangiovese – der Stolz der Toskana

Санджовезе – гордостта на Тоскана

Брунело ди Монталчино, Вино нобиле ди Монтепулчано, Морелино ди Скансано и Кианти класико – във всички тези мелодични тоскански имена доминира един сорт грозде – Санджовезе, една сурова красавица, която иска да я завоюват, а не да я съблазнят.

Сладък с известна тръпчивост, леко пенлив с аромат на касис, боровинки и прясна мащерка – това е вкусът на семплото, младо, направено от един сорт Санджовезе. Ако на този сорт се отдели повече внимание – ограничен добив на лозовия масив, внимателна обработка в избата и бъчвите – той може да се превърне във вино с характер и потенциал: нито леко и гладко вино, нито пък хапливо селско вино в закръглени бутилки, оплетени с лико (често срещана практика до 80-те години на ХХ век).
Санджовезе възниква от спонтанно кръстосване на сортовете Чилиеджоло и Калабрезе ди Монтеново. Името си дължи на римляните, които го наричат "кръвта на Юпитер" (Sangius Giove) поради наситения червен цвят. Днес това е най-важният, и със своите над 100 000 хектара – най-разпространеният култивиран сорт грозде.
Неговият сладкогорчив плодов привкус с аромат на вишна, теменужки и билки, много киселина и танин е популярен в Тоскана отдавна. Днес са подсилени нотките на сини сливи и черници, придадена му е допълнителна пикантност, жизненост, структура и добър завършек чрез отлежаване в дъбови бъчви (barriques).
Двата вида вино са чудесно допълнение към телешкия стек на скара (bistecca alla fiorentina), печено или задушено говеждо, еленово месо, дроб с бели гъби, ястия с пикантна паста и, благодарение на киселината във виното, към почти всичко, което се сервира с доматен сос.
Само Брунело ди Монталчино трябва да съдържа 100 % Санджовезе. Вино нобиле ди Монтепулчано, Морелино ди Скансано и Кианти класико може да се смесват с други сортове грозде – например с Каберне совиньон, Мерло, Сира и Канайоло неро. Има голямо разнообразие от вина в Тоскана поради факта, че всеки производител предпочита собствен букет от сортове.

За тези, които искат да опитат Санджовезе от Тоскана в най-чист вид, препоръчваме следните вина:

2009 Chianti D.O.C.G., Fattoria di Basciano / Renzo Masi & C., Rufina
2009 Tenuta Frescobaldi di Castiglioni, Toscana IGT, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Brunello di Montalcino D.O.C.G, Castelgiocondo, Marchesi de’ Frescobaldi
2007 Chianti D.O.C.G., Tenuta San Vito
2007 Poggerissi и Rosso di Toscana I.G.T.

Подобни дейности Вино Altura Máxima Malbec 2012Навара
 
  • Към горната част на страницата
  • Клиенти от страната
  • Професионални уреди
Списък с желания 0
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Корпорация Miele
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Условия за ползване