• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Преживявания в кухнята
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
    • Кулинарни тенденции
    • Рецепти
    • Напитки
    • Преживявания в кухнята
    • За контакт
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Манголд

СЪСТАВКИ

Манголд

Някога наричан подигравателно „аспержите на бедняка“, манголдът днес е високо ценен зеленчук в кухнята на гурме ресторантите.

Вкусът на жълтите, бледозелени или тъмнозелени до червеникаво-пурпурни листа прилича малко на този на спанака, а вкусът на ярко оцветените стъбла наподобява аспержите. Въпреки това манголдът не е роднина на нито един от тези зеленчуци; той е от семейството на захарното цвекло, кръмното цвекло (mangelwurzel) и червеното цвекло. Родината на манголда е Средиземноморието, като той е култивиран 400 години пр.н.е.

Има два основни, различаващи се културни вида:

Швейцарски манголд, отличаващ се със силните си, изпъкнали централни жилки на листата, които може да са с дължина до 30 сантиметра – бели, жълти, оранжеви, зелени, розови или пурпурни. Пурпурният вариант обикновено се отличава с най-силен вкус. Тъй като стъблата се варят по-дълго време, препоръчително е първо да се сварят те, а ситно нарязаните листа да се добавят няколко минути преди края на готвенето. Манголдът е един от първите пролетни зеленчуци Ярко оцветените разновидности на швейцарския манголд можете да намерите на пазарите чак до есента.

Листното цвекло е значително по-малко, но има по-големи листа и по-тесни жилки в сравнение с швейцарския манголд. Вкусът му е малко по-мек от този на спанака. Тъй като листното цвекло ще израсне отново, след като бъде отрязано, и тъй като е студоустойчиво, то дава реколта през цялата година. Листата могат да се ядат сурови на салата или да се бланшират за пет минути и да се сервират като зеленчук с нежна консистенция. Стъблата трябва да се сварят и имат божествен вкус, когато се сервират със сос бешамел. Листата може да се използват за супи или за пълнеж на тарти или кишове. Стъблата и жилките са перфектни за гратени и гарнитури със сос.

Текст: Райнър Майер

Подобни дейности ПапаяЗахарна тръстикаСладки картофиБобМорски главоногиАрганово масло
 
  • Към горната част на страницата
  • Клиенти от страната
  • Професионални уреди
Списък с желания 0
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Корпорация Miele
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Условия за ползване