• Пропусни до основната навигация (натиснете Enter)
  • Пропусни до основното съдържание (натиснете Enter)
  • Пропусни до долния колонтитул (натиснете Enter)
  • Начало
  • Новини и събития
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
  • Кулинарни тенденции
  • "Miele à la carte" – менюто на Miele
    • Кулинарни тенденции
    • Рецепти
    • Напитки
    • Преживявания в кухнята
    • За контакт
  • Мода от Miele
  • Промоции и кампании
  • Награди и победи на тестове
  • Събития и търговски изложения

Говеждо месо „Вагю“

Кулинарни тенденции ddp images/H.Leitner

Говеждо месо „Вагю“

Тази японска порода добитък е най-скъпата в света. Неговото фино мраморно месо без тлъстини е много търсен деликатес.

Ако някога сте опитвали неговото чудесно крехко и силно ароматно месо, неизбежно ще изпаднете в ентусиазъм от начина, по който се топи в устата ви и оставя фин пикантен вкус, който никое друго месо не може да предложи. Защо вкусът на японското говеждо месо (буквалния превод на вагю) е толкова различен? В сравнение с други видове добитък, като например ангъс, то има особено голям и мощен ръст. Месото му е с ниско съдържание на холестерол и е силно питателно. Животните не се хранят с изкуствени растежни хормони или профилактични антибиотици. През цялата си история те рядко са били кръстосвани с други породи, защото в продължение на векове този добитък се е отглеждал предимно за впрегатни животни. Консумацията на месо е била забранена от правилата на будизма в Япония. Едва след отварянето на Япония през 1868 г. се е повишило търсенето на говеда с по-голяма мускулна маса: Японско черно говедо (Kuroge Wagyu), японско късорого говедо (Tankaku Wagyu) и японско кафяво говедо (Akage Wagyu). Японското черно говедо е най-шипоко разпространеното.

Вагю може да бъде определено само като говеждо месо „Кобе“, ако са родени, отгледани, угоени и заклани в района на Кобе на Япония. По-малко от 0,5% от произведеното в Япония говеждо месо е говеждо месо „Кобе“. От средата на 90-те години на миналия век говедата вагю са изнасяни в САЩ за научни цели и сега има големи стада вагю както в САЩ, така и в Канада. Износът на говеждо месо вагю, живи говеда, ембриони и сперма в Европа е разрешен за първи път през 2014 г. В резултат на това в Европа има сравнително малко ферми за вагю, но това със сигурност ще се промени в бъдеще. През 2017 г. в Германия около 140 животновъди и фермери се обединяват, за да формират асоциацията „Вагю“.

Текст: Райнър Майер

Подобни дейности В рая на вдъхновените ябълки – НормандияГотвене с кафе – нещо специалноИзкуството на съвършенствотоVinho Verde – леко португалско виноРеалистичен идеалистЕдно кафе превзема светаМалки ръчички – супер забавление!Чудесно старомоденГотвенето за любов„Oishii“
 
  • Към горната част на страницата
  • Клиенти от страната
  • Професионални уреди
Списък с желания 0
  • Начало
  • Продукти
  • Магазин
  • Новини и събития
  • Сервизно обслужване

Абонирайте се бюлетина

  • Магазин
  • Бюлетин
  • За контакт
  • Ръководства за потребителя
  • За нас
  • Защо да изберете Miele ?
  • Търговци
  • Архитекти и строители
  • Доставчици
  • Кариери
  • Преса
  • Корпорация Miele
  • Защита на данните
  • Официално известие
  • Общи условия
  • Условия за ползване